Dzień herbaty
Dzień Herbaty jest ciekawym świętem, wartym uwagi ze względu na ciekawą historię powstania napoju i ustanowienia jego święta przez ONZ. Dlatego dowiedzieliśmy się o pochodzeniu herbaty i sztuce jej parzenia. Najbardziej znane herbaty to czarna, zielona i biała. Każda z nich jest wykonana z liści tego samego krzewu herbacianego. Różnica wynika jedynie ze sposobów suszenia listków. Poznaliśmy również historię powstania pierwszego naparu herbacianego, historię pewnego cesarza i jego służącego, który nie zauważył, że do wody podanej cesarzowi wpadł zasuszony listek z krzewu herbacianego. Parzyliśmy 3 rodzaje herbaty: czarną liściastą, zieloną liściastą i herbatę owocową stanowiącą mieszankę herbaty czarnej i suszonych owoców. Dowiedzieliśmy się jak dawniej spożywano herbatę, w filiżankach oraz co do niej dodawano. Każdy mógł wybrać napar herbaciany i dodać do niego dodatki i przyprawy: cytrynę, pomarańczę, miód, suszoną żurawinę, przyprawy korzenne, miód lub cukier trzcinowy. Było pysznie!