Tort dla szefa kuchni
Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni przedszkolaki wykonały torcik jogurtowo - owocowy. Z wielkim zapałem pomagały w przygotowaniu i dekoracji przysmaku. W racji wielkiego zaangażowania małych kucharzy powstały dwa torciki - jeden trafił do rąk pani kucharki, drugi zaś do brzuchów pracowitych adeptów sztuki kulinarnej.
Dla zainteresowanych podajemy przepis na ten przysmak:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Jak zaczynają tężeć wlewamy do nich 4 jogurty naturalne (170g każdy). Dobrze mieszamy, dodajemy owoce wg uznania (u nas były to borówki i maliny). Na spód tortownicy układamy biszkopty i zalewamy gęstniejącą masą. Możemy udekorować torcik brzoskwiniami. Zalewamy uprzednio rozpuszczoną galaretką (1 na 0,5 wody). Wsadzamy do lodówki. Gotowe. Życzymy smacznego