Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Sposoby na zdrowe przetwarzanie owoców i warzyw

Sposobów na zdrowe przechowywanie owoców i warzyw jest kilka. Na treningu kulinarnym dowiedzieliśmy się jak wykonać zdrowy sok, jak suszyć owoce i warzywa i jak je mrozić.

Na początku obejrzeliśmy filmy edukacyjne. Dowiedzieliśmy się na czym polega suszenie owoców, jak to się wykonuje. Poznaliśmy najlepszy sposób przechowywania owoców przez ich zamrażanie. Dzięki zamrożeniu owoce zachowują kolor, smak i większość witamin. Kolejny sposób przechowywania to suszenie. Suszyć można nie tylko owoce, ale również warzywa i zioła. Ostatni film przedstawiał sposób wykonania  soku malinowego.

Zabraliśmy się do pracy. Wykonaliśmy sok malinowy według przepisu pokazanego na filmie. Pani Ania przyniosła z kuchni rozmrożone, ugotowane i ostudzone maliny. Przetarliśmy je przez sito i już sok gotowy. Nasz sok był wyjątkowo zdrowy, gdyż nie dodaliśmy cukru. Następnie sok zmieszaliśmy z jogurtem naturalnym i powstał pyszny i zdrowy koktajl, który wszystkim smakował.

Drugi etap naszego treningu to suszenie jabłek i marchewek. Plasterki układaliśmy na tackach suszarki elektrycznej. Obserwowaliśmy jak suszą się w suszarce. Powstały pyszne naturalne czipsy.