Sposoby na zdrowe przetwarzanie owoców i warzyw
Sposobów na zdrowe przechowywanie owoców i warzyw jest kilka. Na treningu kulinarnym dowiedzieliśmy się jak wykonać zdrowy sok, jak suszyć owoce i warzywa i jak je mrozić.
Na początku obejrzeliśmy filmy edukacyjne. Dowiedzieliśmy się na czym polega suszenie owoców, jak to się wykonuje. Poznaliśmy najlepszy sposób przechowywania owoców przez ich zamrażanie. Dzięki zamrożeniu owoce zachowują kolor, smak i większość witamin. Kolejny sposób przechowywania to suszenie. Suszyć można nie tylko owoce, ale również warzywa i zioła. Ostatni film przedstawiał sposób wykonania soku malinowego.
Zabraliśmy się do pracy. Wykonaliśmy sok malinowy według przepisu pokazanego na filmie. Pani Ania przyniosła z kuchni rozmrożone, ugotowane i ostudzone maliny. Przetarliśmy je przez sito i już sok gotowy. Nasz sok był wyjątkowo zdrowy, gdyż nie dodaliśmy cukru. Następnie sok zmieszaliśmy z jogurtem naturalnym i powstał pyszny i zdrowy koktajl, który wszystkim smakował.
Drugi etap naszego treningu to suszenie jabłek i marchewek. Plasterki układaliśmy na tackach suszarki elektrycznej. Obserwowaliśmy jak suszą się w suszarce. Powstały pyszne naturalne czipsy.