Kokosanki
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo proste do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. Powstają tylko z kilku składników. Smakują wyśmienicie.
Przepis na kokosanki
Składniki:
4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek
3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g
trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g
kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
szczypta soli.
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 2 min., zaczynając od najmniejszych obrotów miksera. Do sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru, olejek, następnie stopniowo wiórki kokosowe i mieszamy. blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nabieramy łyżką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze. Pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - góra/dół. Można wyjmować od razu po upieczeniu. Smacznego!!!.