Ciasto marchewkowo - bananowe
W dniu dzisiejszym w ramach kontynuacji naszej innowacji kulinarnej dzieci upiekły ciasto marchewkowo - bananowe z dodatkiem czekolady. W pierwszej kolejności nasze starszaki ścierały marchewki na tarce, okazało się, że to wcale nie takie proste zadanie. Następnie cała grupa przyglądała się i sprawdzała czy mamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia wypieku. W kolejnym kroku dzieci pod opieką nauczycielek dodawały kolejne składniki, mieszały je, miksowały, i przelewały do blaszek. Najtrudniejszym zadaniem był jednak czas oczekiwania, gdy ciasta piekły się w piekarniku. Po niecałej godzinie, przedszkolaki oglądały efekt swojej pracy a po obiedzie nastąpiła najbardziej oczekiwana degustacja.
Przepis na pojedynczą porcję (w grupie robiliśmy z podwójnej porcji):
3 dojrzałe banany
1 średnia marchew
75g masła
1 jajko (temperatura pokojowa)
1 łyżeczka sody
170g mąki pszennej
garść kropelek czekoladowych
Wykonanie:
Mleko roztopić i ostudzić. Banany rozgnieść na gładką masę i wymieszać z masłem. Dodać startą na gładką masę marchewkę i jajko. Do całości dodać mąkę i sodę. Ponownie wszystko wymieszać i dodać garść czekoladowych kropelek. Wszystko połączyć w całość.
Gotową masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówka 25cm. Dodatkowo na wierzchu można posypać odrobiną czekolady i ułożyć banana. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 55 min.